T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / İZMİT - İzmit Atılım Anadolu Lisesi

ATILIM SÖYLEŞİLERİ’NDE AŞIK VEYSEL KONUŞULDU

      "Benim sadık yârim kara topraktır" gibi nice dizeleriyle Âşıklık sanatının sevilmesini sağlayan ünlü ozanımız Aşık Veysel, 2009 yılında "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi" ne kaydedilmişti.

       Anadolu’da "Âşıklık Geleneği" nin güçlü temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel'in, vefatının 50. yıl dönümü olan 2023 yılı, UNESCO tarafından Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile "Âşık Veysel Yılı" olarak kabul edilmişti. Hoşgörü, yaşama sevinci ve sevgi mesajlarıyla hem kendi dünyasını aydınlatan hem de bugünlere ışık tutan, âşıklık geleneğinin son büyük temsilcileri arasında yer alan halk ozanımız Âşık Veyselanıldı.

       Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Mustafa ÖZGÜL’ün koordinasyonuyla okulun Amfi Salonu’nda ATILIM SÖYLEŞİLERİ başlığı altında tertip edilen programın bu ayki konuğu, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gencay ZAVOTÇU oldu. Aşık Veysel üzerine bir de yayınlanmış kitabı bulunan Zavotçu, vefatının 50. Yılında Büyük Ozan Aşık Veysel’i birbirinden ilgi çeken anekdotlarla Atılımlı gençlere anlattı. Hayatı doğduğu andan itibaren zorluklarla, çilelerle geçen Aşık Veysel’in vermiş olduğu mücadelelerden örnekler vererek gençlerin hedeflerine ulaşmada sabırlı ve gayretli olmalarını belirten Prof. Dr. Gencay ZAVOTÇU; Aşık Veysel’in hayattayken iki şey içinde uhde olarak kalmıştır: Biri Kurtuluş Savaşı’nda cephede akranlarıyla beraber yer alamaması, ikincisi ise bir türlü Mustafa Kemal Paşa’yla görüşememesidir, dedi. Program sonunda Prof. Dr. Gencay ZAVOTÇU, başta Okul Müdürü Kenan AYDIN’a, programın yürütücüsü Mustafa ÖZGÜL’e, öğretmenlere ve öğrencilere; bu anlamlı program için teşekkür ettiğini belirtti.

 

 

13-12-202313-12-2023

 

 

13-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.12.2023 - Güncelleme: 13.12.2023 12:32 - Görüntülenme: 128
  Beğen | 0  kişi beğendi