KOCAELİ / İZMİT - İzmit Atılım Anadolu Lisesi

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK NEDİR?

Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışmanlar; okullardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini koordine eden, yürüten ve yönlendiren, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında eğitim görmüş kişilerdir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık sistematik ve profesyonel bir yardım sürecidir ve bir uzmanlık işidir.

Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından yürütülen rehberlik ve danışmanlık hizmetleri bireyin en verimli bir şekilde gelişmesi ve tatminkâr uyumlar sağlamasında gerekli olan seçimleri, yorumları, planları yapması ve kararları vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanması ve ulaştığı bu kararları uygulaması için kişiye yapılan sistemli ve profesyonel bir yardımdır.(Tan, 1992 s:92).

Rehberlik ile ilgili tanımlarda üzerinde durulan bazı noktalar şunlardır :

> Rehberlik bir süreçtir.
> Bireye yöneliktir.
> Bireye yardım etmeyi hedefler.
> Kendini gerçekleştirme sürecine destek olur.
> Profesyonel ve bilimsel yardıma dayalı bir süreçtir.
> Karar verme becerilerini geliştirir.
> Kendini tanıma temeldir.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN AMACI NEDİR?

Bu hizmetin en önemli amacı bireyin kendini gerçekleştirilmesine yardım etmektir. Bunun yanı sıra amaç; bireye, kendini ve başkalarını anlama, yeteneklerini kullanma, doğru tercihler yapma, insan ilişkilerinde karşılaştığı sorunlara çözüm bulma, yaşamını ve geleceğini planlama becerilerini kazandırmaktır.  Bu hizmetler Türk Eğitim Sisteminin genel amaçları çerçevesinde öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine, eğitim sürecinden yetenek ve özelliklerine göre en üst düzeyde yararlanmalarına ve gizilgüçlerini en uygun şekilde kullanmalarına ve geliştirmelerine yöneliktir.

Günümüzde eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası ve bütünleyicisi olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri; bireysel, eğitsel, sosyal ve mesleki anlamda öğrenci ve veliye yapılan profesyonel yardım ve destek faaliyetleridir.

Bu amaçlar doğrultusunda, okulumuzun etkin bir birimi olan "Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi" çalışmalarını demokratik ve insancıl bir anlayışla danışmanlık ilkelerini gözeterek  devam ettirmektedir.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞIN İLKELERİ NEDİR?

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki ilkeler esas alınır:

a) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde yer alır.

b) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri tüm öğrencilere açık bir hizmettir.

c) Her öğrenci eğitim sürecinde kendisine sunulan seçenekler arasında seçme özgürlüğüne sahiptir.

d) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde insana saygı esastır.

e) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin bireysel boyutunda gizlilik esastır.

f) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri öğrenci, veli, uzman, öğretmen ve yönetici gibi ilgililerin iş birliği ile yürütülür.

g) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

h) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde hem bireye hem de topluma karşı sorumluluk söz konusudur.

ı) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde bilimsellik esastır

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE YANLIŞ ANLAYIŞLAR NELERDİR?

• Psikolojik danışma ve rehberlik yardımı bireye tek yönlü olarak doğrudan doğruya yapılan bir yardım değildir.

• Psikolojik danışma ve rehberliğin temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde bireye kanat germek gibi bir anlayış yoktur.

• Psikolojik danışma ve rehberlik bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez.

• Psikolojik danışma ve rehberlikte kullanılan bütün yöntemler ve teknikler amaç değil, sadece araçtırlar.

• Psikolojik danışma ve rehberlik bu yardımı alan birey bakımından akademik bir öğrenme konusu ya da ders değildir.

• Rehberlik bir disiplin görevi değildir. Rehberlik yargılamaz ve ceza vermez.

• Psikolojik danışma ve rehberlik her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir.

PSİKOLOJİK DANIŞMAYA İHTİYACINIZ OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?

·         Kendinizi daha iyi tanımak istiyorsanız,

·         Kimseye anlatamadığınız fakat birileriyle paylaşmak gerekliliği hissettiğiniz duygu ve düşünceleriniz olduğuna inanıyorsanız,

·         Yaşamım nereye doğru gidiyor diye endişeleniyorsanız,

·         Kendinizi umutsuz hissediyorsanız,

·         Karar verme güçlüğü çekiyorsanız,

·         Kendinizi yeterince anlatamıyorsanız,

·         İnsanlara güven sorunu yaşıyorsanız,

·         Bulunduğunuz ortama hala uyum sağlayamadığınızı düşünüyorsanız,

·         Bugünlerde aşırı derecede stresli ve kaygılıyım diyorsanız,

·         Ders çalıştığınız halde başarılı olamıyorsanız,

·         Arkadaşlarınızla ve ailenizle olan ilişkilerinizde sorun yaşıyorsanız,

·         Mesleki anlamda kendinize bir yol çizmek istiyorsanız,

Bu ve buna benzer duygu ve düşünceler içinde iseniz, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi'ne gelerek Psikolojik Danışman ile görüşmeniz sizin için yararlı olacaktır.

Yayın: 09.04.2015 - Güncelleme: 16.07.2023 14:39 - Görüntülenme: 1457